Testvérvárosok

Kézdivásárhely

Kézdivásárhely Erdélyben, Kovászna megyében (régi nevén Háromszék megye) fekvő, mintegy 20.000 fős kisváros. Nehézipari, textilipari, és tejipari cégek működnek itt. A város a Keleti Kárpátok déli csücskében fekszik. Lakossága a népszámlálás adatai szerint 95 %-ban magyar anyanyelvű. A megyeszékhely Sepsiszentgyörgytől mintegy 50 km-re van. Közelebb lévő nagy erdélyi városok Brassó (80 km) és Marosvásárhely (150 km). A városhoz kb. 25 km-re van az Ojtozi-szoros, amely Erdélyt köti össze Moldáviával. E szoroson keresztül érkezett országunkba honfoglaló elődeink jelentős része. A város és környéke a magyar történelem számos történelmi és irodalmi személyiségének volt szülőföldje. 2000 őszén került aláírásra a testvérvárosi megállapodás Nagyatád és Kézdivásárhely között.

www.kezdi.ro


Križevci

A Nagyatádtól dél-nyugatra kb. 80 km távolságra, a felső-horvátországi vidéken elhelyezkedő Križevci a koprivnica-krizseváci megye legrégibb városa, amely szabad királyi városi rangját 1252-ben kapta. A városnak ma mintegy 10.000 lakosa van. A város múzeuma gazdag régészeti, népművészeti és kultúrtörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Több közép- és sok kisvállalkozás tevékenykedik a városban. Jellemző a malomipar és a pékáru gyártás, a húsipar és a húsfeldolgozás, a fakitermelés és a faipari termékek gyártása. Križevci a térség kereskedelmi központja. A két város közti testvérvárosi megállapodás 2006 áprilisában került aláírásra.

www.krizevci.hr


Nussloch

Nussloch a Német Köztársaság Rajna-Neckar tartományában lévő, Heidelbergtől kb. 10 km-re fekvő, 11.000 lakosú, lakótelepülés jellegű német kisváros. Két nagyobb ipari üzeme van. Ipari szektorára a középüzemek a jellemzők. A testvérvárosi szerződést 2000 szeptemberében írták alá a két város vezetői.

www.nussloch.de


San Vito al Tagliamento

Nagyatádon 1991 őszén írták alá az észak olasz San Vito al Tagliamento város vezetőivel a testvérvárosi kapcsolatok felvételéről szóló megállapodást. A Nagyatádhoz hasonló léptékű, közel tizennégyezer lakosú várossal elsősorban kulturális kapcsolatok alakultak ki. Az olasz város temetőjében 1997 tavaszán éppen a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően avatták fel az első világháborúban olasz fronton elesett magyar katonák emlékművét.

www.comune.san-vito-al-tagliamento.pn.it


Tardoskedd

Évek óta jó az együttműködés a Duna menti síkságon, a Vág alsó folyása mentén, Érsekújvártól mintegy 15 kilométerre északnyugati irányban elhelyezkedő településsel. 1236-ban Tardas Keddi néven említik először. Neve alapján egy Tardos nevű személy birtoka volt, ahol keddi napokon tartották a heti vásárokat. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint az 5120 lakosából 3653 magyar és 1383 szlovák. Határában az országút mellett emlékmű áll, amely az 1706-os kuruc harcok áldozataira emlékeztet. 1849-ben Haynau parancsára honvédtiszteket is végeztek ki itt. A falu legfontosabb nevezetességei a település közepén álló Szent István templom, melyet 1764-ben késő barokk stílusban építettek át, valamint a falu alsó végén álló reneszánsz kastély. Tardoskedd nagyon fontos régészeti lelőhely is. A két település közti testvértelepülési megállapodás 2012. augusztusában került aláírásra.

www.tvrdosovce.sk


Torontálvásárhely

Torontálvásárhely, eredeti nevén Develák, később Debelják és Debeljácska mai nevén Debelyacsa Szerbiában, a Vajdaságban, a Délbánsági körzetben, Nagyatádtól dél-keletre 420 km-re fekvő település.

A ma megközelítőleg 5500 fős lakosságának többsége magyar. Iskolájuk a református egyház keretében 1799-ben kezdte meg működését, jelenleg 24 tagozat van, 16 szerb és 8 magyar. Az intézmény 52 alkalmazottja két váltásban dolgozik.

Debelyacsa legfőbb nevezetessége az 1838-ban épült református templom. Kiváló akusztikája hangversenyek tartására is alkalmassá teszi. Debelyacsa jellegzetességéhez tartozik a 100 éves múltra visszatekintő, évente 6 alkalommal szervezett hagyományos kirakodó nagyvásár. A Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválját 1996 óta minden év szeptember negyedik hétvégéjén rendezik meg. Az 1907-ben épült múzeumban közel 1000 tárgy őrzi a népi kismesterségek ősi hagyatékát. Debelyacsán is 1911-ben alakult a labdarugó klub, amely évtizedeken át dicsőséget szerez Vajdaság és országszerte. Kézilabda, teke tenisz, asztali tenisz szakosztály is működik a településen. Délbánát egyik gyöngyszeme az 1968-ban megnyílt fürdő. A település nevezetességei közé tartozik a halastó, ahol horgászversenyeket is szerveznek.
A testvértelepülési megállapodás 2011. decemberében került aláírásra.

www.debeljaca.com

Megszakítás