Séta Nagyatádon

Nagyatád utcáin, terein sétálva egy emberléptékű kisvárost ismerhet meg az érdeklődő, ahol a város arculata és látnivalói a szemnek szépek, a gondolatoknak pedig érdekesek. A település központja városias kiépítésű, ugyanakkor sok zöldterület, tágas közterek jellemzik.

A város központját jelentő Széchenyi tér keleti oldalán álló, több mint száz éve községházának emelt, eredeti építészeti értékeit megőrző, szépen felújított homlokzatú házban van a Turisztikai Központ. Az épület régi kapuja fölötti timpanonban a település egyik korábbi címere, benne a ló motívum látható. A házban turistainformáció, ajándékbolt, és Nagyatád katonatörténetét bemutató tárlat található.  A kiállítás fegyvereket, katonai felszereléseket, okmányokat, jelvényeket, kitüntetéseket; valamint több mint száz egyenruhát mutat be. A gyűjtemény az I., és a II. világháború, a Magyar Néphadsereg és korunk hadieszközeit, felszerelését, fegyvereit, valamint a nemzetközi kapcsolatokból származó tárgyakat mutat be. Az épület udvarán szabadtéri haditechnikai kiállítás látható; harckocsikkal, ágyúkkal, katonai járművekkel, vadászrepülővel.

A Haditechnikai Park mellett – békés együttéléssel – a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom és Ferences kolostor található. Az épületegyüttes neobarokk stílusban, az 1700-as évek derekán épült műemlék a Széchenyi téren.

A templom előtti, háromszáz éves Szentháromság szobortól indul a mintegy 1500 méter hosszú keresztút a 14 stációval. A keresztút különleges, szép természeti környezetben, domboldalon, patakparton van kiépítve. Csendes, elmélyülésre alkalmat adó sétára ad lehetőséget.

A keresztút érinti a Városi Múzeum udvarát is. A gyűjtemény kiállításán a várostörténet relikviái, a település XIX-XX. század fordulójának virágkora emlékei tekinthetők meg. Az intézmény egy szintén ebben a korban épült, helyi védett házban van, ami a Széchenyi tér északi oldalán áll.

Eddig minden, amiről olvashattak, a Széchenyi téren van. Ez a tér igazán egy park, egy jellemzően vadgesztenye fákkal, platánokkal évszázada telepitett, sétautakkal, padokkal, szobrokkal meglévő ligetes terület. Körülötte van az a térfal, amelyben az említett épületek is elhelyezkednek. Ez az árnyas park alkalmas a sétára, leülésre, beszélgetésre, nézelődésre.

A park közepén van az 1907 óta működő Gyógyfürdő, télen gőzölgő szabadtéri medencéjével. A létesítményben gyógyvizes medencék vannak, gyógyászati részleg működik.

Még mindig a Széchenyi téren maradva, annak nyugati oldalán található a város legszebb régi épülete. Az 1902-ben épült ház teljesen fel lett újítva úgy, hogy építészeti értékei megmaradtak. Eklektikus, arányos, szép homlokzata, boltíves szárazkapuja, kovácsoltvas lépcsőkorlátja igazi műemlék. A T25 elnevezésű házban képzőművészeti kiállítások, Bertók László Kossuth Díjas költő emlékszobája, valamint a délszláv háború menekültjeinek nagyatádi menekülttáborát, életét bemutató fotókiállítás látható.

A Széchenyi téren, a parkban a szép Hősök szobra, kicsit távolabb Bors István emlékműve ad tiszteletet, emlékezést a két világháború nagyatádi áldozatainak. A tér nyugati oldalán, a T25 épület előtt áll Kossuth Lajos 1904-ben emelt érc mellszobra, ami egy igazán kifejező, sikerült Kossuth ábrázolás. A Hotel Solar mellett északról elhaladva egy különleges köztéri órát láthatunk, ami helyesen mutatja az időt. Tovább haladva az 1956-os emlékhelyre érkezünk. Itt egy kopjafa áll a hősök tiszteletére, mellette pedig a Nagy Imre Emlékkő. Ez a kis tér Nagy Imre mártír miniszterelnök nevét viseli.

Tovább haladva a Baross Gábor utca elején a Honfoglalás ezeréves évfordulóján ültetett 7 őshonos fa a 7 honfoglaló törzset jelképezi, kis ligetet alkotva. A szakiskola főbejárati homlokzatán Honty Márta képzőművész monumentális tűzzománc alkotása látható. Az utca másik oldalán, a Városháza előtt egy már elbontott XIX. századi kastély vaskerítés eleme, és két évszázados platánfa van.

Ha ide ér a sétáló, egy szép kis téren látni fogja József Attila mellszobrát. Innét déli irányba indul a József Attila sétány. Különleges látvány és élmény a kőoszlopokra vésett, ismert versek részleteit, és a költő életútjának legfontosabb részeit olvasni, megnézni. A sétány végén a „rakódó parton” és a körülötte lévő padokon pihenhet meg a sétáló.

E hellyel szemközt, vadgesztenyefák mögött áll Szent István király egész alakos ércszobra. Az államalapítás ezeréves évfordulóján állította Nagyatád közössége ezt a kifejező, szép szobrot, amely Lebó Ferenc szobrászművész alkotása, és fiatal királyként ábrázolja a nagy uralkodót.

Ha ide ér a sétáló, akkor a Szent István király tér szélén van. Itt áll a különleges látványt nyújtó sportcsarnok. Ezen a helyen van az az Emlékkő, amelyet Nagyatád várossá avatásának 50. évfordulóján helyeztek el. E kőtől indul az a vadgesztenyefa sor, ami 50 facsemetéből létesült. Érdemes végig menni rajta. A fasor másik végén egy szép, eredeti megoldású székelykapuhoz ér a sétáló.

Ha erről a helyről a sétányon keleti irányba haladunk tovább, néhány perc múlva a Testvérvárosi táblához jutunk el, ahol Nagyatád hat testvérvárosának nevét, távolságát és irányát ismerhetjük meg. Itt van egy kedves zsáner szobor, az Anya gyermekével, amelyen a kisgyerek feje már fényes a sok simogatástól. Egy simogatás után tovább haladva hova is érünk, mint a Széchenyi térre… 

A belvárosi séta – kávézás nélkül – mintegy 60-70 perc. A Keresztút bejárása – kényelmes öltözetben, cipőben – oda-vissza, sétálva 70-90 perc. Kávézni, meginni valamit a Solar Kávézóban, a Park Étteremben, a Semiramis Kávézóban lehet.

Egészen különleges, hogy a belvárostól 6-8 perc gyaloglással az érintetlen természeti környezetbe, a Rinya patak, a Csónakázó tó partjára érhet a kiránduló. A patakparton, tóparton mintegy 30 perces gyaloglással elérhető a Szoborpark. Ezen a helyen a szabadban mintegy 40 monumentális, fából készült szobor között, szép természeti környezetben sétálhat az érdeklődő. A szobrokat magyar és külföldi művészek készítették az elmúlt négy évtized alatt. A Szoborparknál egy látogatóközpont biztosít komfortos pihenési feltételeket, valamint egy nagyszerű, attraktív kiállítás keretében több tucatnyi kvalitásos, szép, érdekes fa kisplasztikát lehet bent megnézni. A séta persze hazafelé egy kicsit tovább tart, de megéri… 

Érdemes sétára indulni Nagyatádon, a megújulás városában. Jó utat, szép élményeket!

Ormai István
Nagyatád Város Polgármestere

Megszakítás