Iránytűvel Nagyatád környékén

Belső-Somogy sík vidékén a Marcali hát nyújtózása véget ér. A környéket a Rinya-patak és az abba ömlő erecskék hálózzák be és teszik változatossá. Ahogy a térség, úgy Nagyatád város is e pataknak köszönheti természeti gazdagságát. A parkokkal, szobrokkal teli és gyógyvízben bővelkedő várost virágos közterületeivel, az emberléptékű, színes épületeivel valóságos „nyugalom-szigetként” emlegetik a helyiek és az idelátogatók. Nagyatád „Somogyország” fürdővárosaként országos hírnevű, hiszen három fürdője is van: a minősített gyógyvízzel rendelkező, százéves felújított Gyógyfürdő, a ligetes-parkos Termál Strandfürdő, és a sportolni vágyók igényei szerint épült új Tanuszoda.

Nagyatád térsége gyönyörű erdőkkel és válogatott vadállománnyal rendelkezik. Az erdők zömét őshonos lombos fák és cserjék alkotják, elsősorban kocsányos tölgyek, cserek, gyertyánok, bükkök, hársak, valamint a mézgás éger, és az erdeifenyő. Legfontosabb vadfajaink a gímszarvas, a dám, a vaddisznó és az őz.

A Rinya mentén az egyik legnagyobb érték a táj változatossága, ugyanis néhány méter szintkülönbség a növénytakaró rendkívüli sokféleségét eredményezi. Számos jelzett útvonal, túraút és tanösvény közül választhat a túrázni vágyó látogató, amelyek nagy része nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral is végigjárható. A térségen áthalad az Eurohorse hálózat is, amely a számos környékbeli lovas egyesület és tanya sportolói, illetve vendégei számára nyújt lehetőséget a tereplovaglásra.

Nagyatádról bármely égtáj felé induljunk is, számos érdekes megállóra bukkanhatunk, ahol hagyományaink, erdeink, természeti csodáink és történelmünk vár tárt karokkal ránk.

Ötvöskónyi – Segesd

Észak felé indulva csupán néhány perc alatt megérkezünk Ötvöskónyiba. Az öreg Czindery-kastély udvarában több száz éves hársfa őrzi az ősök emlékét. Az Ötvösi-dombot meghódítva a szőlőkertek közt rálelhetünk a Báthori-várkastély még megmaradt falaira. A várfalakról szétnézve a látóhatáron keleti irányban a Zselicig ellátni, dél-délkeletre pedig szinte az egész Belső-Somogyra. Eső után kirajzolódik a Mecsek kontúrja, valamint a horvátországi Bilogora (magyarul Bilo-hegység) vonulata is.

A kisfalut elhagyva Segedre érkezünk, ahol máris a környék egyik legjelentősebb zarándokhelye, a legenda szerint gyógyító vizű szent kút és a Fájdalmas Szűz kápolna köszönti a kirándulókat. A régi malom ma már helytörténeti múzeumként és könyvtárként várja látogatóit. A Széchenyi-kastély védett parkja óriás fáival csalogat kellemes sétára minden évszakban. Segesd csaknem 250 éves ferences kolostorát pedig már messziről érkezve megpillanthatja az utazó, hiszen öreg tornya a település legmagasabb pontjáról őrzi óvó tekintetével a környéket.

Petesmalom – Sziágy

Nagyatádot kelet felé elhagyva Lábod térségébe érkezünk. A település határában található Petesmalom a mára országos hírnevű vidraparkkal. Itt lelnek menedékre a bajba jutott vidrák és kapnak szakszerű segítséget addig, amíg készen nem állnak arra, hogy visszatérhessenek természetes élőhelyükre. Petesmalomról indulva gyalogszerrel is megközelíthető a nagysalléri vadászház. Innen szintén kijelölt túraútvonal vezet egészen a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláig, ahonnan számos, a környék erdei élővilágát bemutató tanösvény indul. Az erdei iskola táborozási lehetőséget is biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kivadár – Háromfa – Tarany – Nagyatádi laktanya

A Nagyatád környéki kerékpárosok közkedvelt útvonala a Kivadár-Háromfa-Tarany háromszög. A városból dél felé indulva először a ma már Nagyatádhoz tartozó Kivadárra érkezünk. Fürdője ugyan napjainkban már sajnos nem működik, de gyógyvizéből még ma is meríthetünk, oltva szomjunkat és élvezve a víz jótékony hatásait. Tovább kerékpározva érünk el Háromfára, ahol érdemes az európai hírnevű horgásztó partján megpihennünk. Tarany településen áthaladva jutunk vissza Nagyatádra, ahol a város határában álló régi laktanya fogad minket. A ma ipari területként működő egykori katonai létesítmény ad otthon a 63. bázisnak. A harcias lelkületű látogatók airsoft és paintball játékon vehetnek részt, illetve próbára tehetik erejüket a kül- és beltéri akadálypályákon is. Azok pedig, akik bírják a bezártságot és nyomás alatt is tiszta fejjel tudnak gondolkodni, izgalmas szabadulószobák várják.

Berzence – Csurgó – Gyékényes – Őrtilos

Nagyatádról nyugat felé véve az irányt érdemes némileg nagyobb kirándulást tervezni. Az első nagyobb település, ahová megérkezünk, Berzence. A csaknem 700 éves település titkainak feltárása még ma is zajlik: az egykori vár romjainál 2021-ben számos jelentős régészeti leletre bukkantak. A község másik nevezetessége a XVIII. században épült, korábban határőrlaktanyaként és pszichiátriaként is funkcionáló Festetics-kastély.

Berzencén áthaladva Csurgóra érkezünk. A város szívében sétálhatunk a helyi református kollégium és gimnázium kertjében, ahol nem kisebb irodalmi legenda nyomaiba léphetünk, mint Csokonai Vitéz Mihály, aki tanítói pályafutásának rövid időszakát itt töltötte. A várost a sportkedvelők sem kell bemutatni: számos válogatott kézilabdásunkat nevelte ki a helyi kézilabda klub. A néhány éve épített történelmi park pedig színes programot kínál a múlt szerelmeseinek.

Autóval innen már csak néhány perc a környék egyik legkedveltebb nyári pihenőhelye, a ponty- és amúrhorgászok paradicsoma: Gyékényes. Az ország egyik legtisztább vizű tava a ma is működő, az ős-Dráva hordalékát feldolgozó sóderbányának köszönheti létezését. Mára az ország minden tájáról érkeznek nyaralni vágyók: ki-ki a vízi sportok, a búvárkodás vagy épp a horgászat iránti szerelemből. Gyékényes hazánk délnyugati végét is jelenti: vasútállomásán a Horvátországba igyekvő nemzetközi vonatok vámolása zajlik, hiszen a település határa egyben országhatár is.

Gyékényestől már csak néhány kilométert kell megtennünk ahhoz, hogy elérjük a nyugati határ legvadregényesebb találkozó helyét, ahol két vad óriás válik eggyé: Őrtilosnál torkollik a Mura a Drávába.

Somogyszob – Kaszó – Baláta

Nagyatádot észak-nyugat felé elhagyva először Somogyszobra érkezünk meg. A népi hagyományok szerelmeseinek kihagyhatatlan megállója kell legyen a Vilma háza. A mára megújult és kibővített kiállítások mellett kézművesfoglalkozásokkal is várják a látogatókat.

A faluból tovább haladva mesébe illő erdei utakon érünk el Kaszó pusztára, a magyarországi vadászat dunántúli fellegvárába. Erdei iskolája és vadas parkja mellett a legközkedveltebb látványossága az erdei kisvasút, ami a különleges ősláphoz, a Baláta-tóhoz visz. A vonatozásból visszaérkezve érdemes a magasban is sétát tenni: a lombkorona tanösvényen végighaladva számtalan érdekességet tudhat meg a környék erdei élővilágáról minden látogató.

Megszakítás